Kurča pečené s jablčným octom bude krásne krehké a výborne dochutené. Do omáčky potom pridajte smotanu a nechajte rozvoňať skvelý tymián. Akú prílohu si pre toto jedlo vyberiete?
Suroviny
4 kuracie alebo rozporcované celé kura
4 lyžice prepusteného masla alebo olivový olej
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
čerstvý tymián
1 až 2 stredne veľké šalotky
2 až 3 strúčiky cesnaku
100 ml jablčného Bzeneckého octu
200 ml kvalitného jablčného muštu (ideálne čerstvo vylisovaný)
2 lyžice hladkej múky (nie je nutná)
Postup
Pripravte si veľkú panvicu s pokrievkou, ktorú môžete použiť nielen na sporák, ale aj do rúry, dajte prepustené maslo a rozohrejte na platni. Mäso zo všetkých stráň ochuťte soľou a korením.
Opečte na rozohriatom prepustenom masle alebo na olivovom oleji. Z oboch strán, pekne dozlatista. Bude to z každej strany približne 5 až 10 minút. Opečené stehná vyberte ich z panvice a nechajte bokom na tanieri. Namiesto nich na rozohriatu panvicu vsypte nahrubo nakrájanú šalotku a nasekaný cesnak. Premiešajte a opekajte, kým nezačnú zlátnuť. V tejto chvíli vráťte do panvice aj stehna, pridajte pár vetviek čerstvého tymiánu.

Teraz môžete ešte zasypať múkou, pre hustejšiu omáčku. Nie je to však nutné.
Vlejte jablkový ocot aj mušt a nechajte prudkým varom chvíľku čiastočne odvariť. Pridajte asi 250 ml vody (keď máte vývar, môžete aj ten). Priklopte pokrievkou a buď na strednú teplotu duste na platni alebo dajte do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečte alebo duste domäkka. Priebežne kontrolujte, občas otočte stehná, podľa potreby prilejte vodu alebo vývar.
Podávajte so zemiakmi, zemiakovou kašou alebo pokojne s ryžou. Úplne skvelé bude, keď si k tomuto jedlu ešte uvaríte čerstvý jablkový kompót.