Objavte pútavé príbehy teplých nápojov z celého sveta

Vychutnajte si rozmanitosť teplých nápojov, ktoré vás príjemne zahrejú v nepriaznivých mrazivých dňoch. Ich pôvod siaha až ďaleko do histórie a viažu sa k nim rôzne zaujímavé príbehy. Každý nápoj prináša jedinečné chute, vône a spôsoby prípravy, odrážajúci rôznorodosť kultúr a tradícií. Vydajte sa na cestu časom naprieč kontinentami vďaka šálke dobrého čaju, punču alebo grogu. Začátek formuláře

Zahrejte sa nápojom bohov

Horúca čokoláda v sebe skrýva históriu siahajúcu až do doby dávneho Mexika. Mayovia tam zhruba okolo roku 1500 pr. n. l. začali vyrábať tzv. „horkú vodu“ tým, že zmiešali drvené kakaové bôby s vodou, kukuričnou múkou a chilli papričkami. Tento recept sa zachoval až k Aztékom, ktorí horúcu čokoládu považovali za známku bohatstva a začali ju prezívať „nápoj bohov“. Vtedy bola čokoláda konzumovaná v horkej podobe s korením, ako je chilli, škorica alebo vanilka. S príchodom španielskych dobyvateľov sa recept dostal do Európy, kde sa stal favoritom medzi šľachtou. Postupne sa začali pridávať cukor a smotana, čo zmiernilo jej pôvodne horkú chuť. Dnes sa k nej najčastejšie dostaneme v podobe kakaového prášku, ktorý zmiešame s horúcou vodou či mliekom. Pre bohatší nápoj a zaujímavejšie chute pridajte kúsok kvalitnej čokolády, karamel alebo sa inšpirujte u Aztékov škoricou, vanilkou s chilli papričkami. Pre tých, ktorí chcú experimentovať o niečo viac, pridajte mätu či levanduľu.

Čajová tradícia pochádzajúca z rozmaru anglickej vojvodkyne

Tradíciu pitia čierneho čaju, konkrétne tzv. „čaj o piatej“ je spojený s Anglickom. Tento zvyk pochádza z roku 1840, kedy bolo medzi smotánkou obvyklé servírovať len ľahký obed a večerať až okolo ôsmej hodiny. Vojvodkyňa Anna z Bedfordu premýšľala, ako zaplniť dlhý popoludňajší čas, pri ktorom často pociťovala pocit hladu a prišla s nápadom servírovať v túto dobu čaj doplnený ľahkým občerstvením. Neskoršie začala k tomuto príjemnému popoludňajšiemu zvyku pozývať aj svoje priateľky a ponuku rozšírila o rôzne sendviče a sušienky. Vrcholom celého stretnutia však zostával čaj, ktorý ostatným dámam rozlievala sama pani domu. Z týchto stretnutí sa čoskoro stala módna záležitosť obľúbená medzi ľuďmi z vyššej spoločnosti. Nemusíte mať svoju vlastnú „Tea Lady“, ako sa v tejto dobe vravelo hosteskám, ktorých úlohou bolo čaj s občerstvením roznášať, aby ste si svoju popoludňajšiu šálku čaju vychutnali. S čiernym čajom Lipton English Teatime si vychutnáte typickú chuť anglického „čaju o piatej“ aj u vás doma. Vyvážená zmes ponúka jemný a osviežujúci chuťový zážitok, ideálny pre chvíľku relaxu.

Rozmanitosť punča nepozná hraníc

Nápoj, ktorý má korene až v ďalekej Indii a vďaka britským kolonistom sa v 17. storočí rozšíril po celom svete je punč. Jeho hindský názov panča predstavuje päť ingrediencií, z ktorých sa tento nápoj pôvodne tvoril – alkohol, citrusové šťavy, cukor, voda či čaj a korenie. Dnes sa jeho receptúra naprieč kontinentami líši. V Nemecku je robený zo zmesi niekoľkých ovocných štiav a liehoviny či vína. V Mexiku sa nazýva bláznivou vodou a vlastne niet divu, pretože základ tvorí fermentovaná cukrová trstina spoločne s tequillou, alebo mezcalom. Doplnená je tzv. aqua fresca, čo je nealkoholický nápoj z ovocia, vody a obilnín. U nás je typické punč pripravovať z čaju, červeného alebo bieleho vína, panáka alkoholu, ovocia, korenia a cukru.

Grog k nám doplával v 18. storočí

Pri cestovaní medzi kontinentami po mori si námorníci často dopriavali čistý rum ako súčasť denného prídelu. Mal za úlohu ich zahriať a uvoľniť v chladných zimných dňoch. Stal sa ale obľúbeným spoločníkom do takej miery, že to prinášalo viac škody než úžitku, a posádka bola často opitá a nedisciplinovaná. Príbeh z roku 1740 pojednáva o posádke Royal Navy, kde anglický viceadmirál Edward Vernon prišiel s inovatívnym riešením a zriedil rum horúcou vodou. Vzhľadom k tomu, že Vernon nosieval pršiplášť vyrobený z grogénu, dostal prezývku „Old Grog“, ktorá sa preniesla aj na samotný nápoj. Tak vznikol Grog – teplý nápoj s rumom, ktorý si postupne našiel cestu i k civilistom. Od 19. storočia bol pod týmto názvom známy aj v Nemecku, odkedy sa rozšírili ďalej do celého sveta.

Čaj o piatej s English Teatime

S Lipton English Teatime si doprajete typickú chuť anglického popoludňajšieho čaju. Táto vyvážená zmes ponúka jemnú a osviežujúcu chuť, ideálnu pre chvíľku relaxu. Doprajte si anglickú tradíciu čaju o piatej u vás doma. Naviac sa nemusíte báť zbytočných plastov, Lipton nebalí svoje krabičky do igelitu a používa rastlinné, kompostovateľné čajové vrecúška.

Čierny čaj s esenciou bergamotu

Lipton Earl Grey je klasická zmes čierneho čaju s esenciou bergamotu, ktorá dodáva charakteristickú jemnú a osviežujúcu chuť s ľahkou citrusovou arómou. Zaobstarajte si veľké balenie obsahujúce 92 vrecúšok a budete mať istotu, že vám tento výborný čajový nápoj s nádychom exotického dobrodružstva vydrží dlhšie než obyčajná klasika. Naviac sa nemusíte báť zbytočných plastov, Lipton nebalí svoje krabičky do igelitu a používa rastlinné, kompostovateľné čajové vrecúška.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Pokud máme pořádek ve financích, jsme rozvážnější

Jak ovlivňuje naše reakce fakt, že nemáme pořádek ve financích? Vytváří to neklid, nespokojenost a stres, protože nám mozek neustále někde na pozadí vysílá signály,...

Když dovršíte 35. rok života, začíná stárnutí: Jaký je váš skutečný věk ve srovnání s tím biologickým?

Na otázku, kolik máte let, pravděpodobně odpovíte na základě počtu let, které uplynuly od vašeho narození. To by byl váš chronologický věk. Možná lékař tvrdí,...

Módna inšpirácia do kancelárie, vďaka ktorej v lete nepadnete teplom

Leto býva spojené s vysokými teplotami, pri ktorých sa toho na sebe snažíme mať čo najmenej, aby nám nebolo príliš veľké teplo. Lenže pokiaľ...

Vplyv krvných skupín na zdravie a životný štýl

Krvné skupiny sú dedičné vlastnosti, ktoré určujú typ antigénov na povrchu červených krviniek. Existujú štyri hlavné krvné skupiny: A, B, AB a 0. V...

Pozor na spálenie a pigmentové škvrny. Dermatológ radí, ako správne pripraviť pokožku na leto

Blíži sa leto a pre mnohých tak prichádza aj doba, kedy sa začínajú viac opaľovať. Ako ale správne svoju pokožku pripraviť na letné žiarenie?...